LigaRo

par visu ap mani… tikai ne darbu…

Eksperiments – burkānu sklandrauši 14/09/2011

Filed under: Receptes — LigaRo @ 19:49
Tags: , ,

Šis ir ideāls laiks burkānu ēdieniem. Arī sulām. Un katru reizi, kad izspiežu burkānu sulu, man ir žēl izmest pārpalikušos samaltos burkānus. Zinu, ka tas nav veids, kā ir paredzēts taisīt sklandraušus, bet es šobrīd mēģinu un ticu, ka garša caur to sliktāka nebūs!

Recepti burkānu sklandraušiem meklēju internetā un atradu daudzus variantus, bet noticēju un mēģināju MammamTetiem.lv publicēto variantu:

Sastāvdaļas

450-500 g rupjie rudzu vai kviešu milti, 200 g ūdens, cukurs, sāls, ola

Kartupeļu masai:

250 g kartupeļi, piens, sāls, sviests

Burkānu masai:

350-400 g burkāni, 2 olas, 200 ml ūdens, sviests, sāls, cukurs

Mīklas pagatavošana

Miltus izsijā uz galda virsmas un vidū izveido bedrīti. Saplucina taukus vai sviestu, pielej siltu ūdeni, kurā izšķīdināts cukurs un sāls, tad samīca stingru un labi veltnējamu mīklu.

Mīklu izveltnē 2-3 mm biezā plāksnē, izspiež diametrā 10 cm lielus riņķus un krokojot uzloka 1,5 cm augstu maliņu. Liek uz cepamās formas. Katrā mīklas aplī iepilda kartupeļu pildījuma masu, virs tās liek burkānu pildījuma masu, pārziež ar sakultu olu un 200 grādu temperatūrā cep 10-15 minūtes, līdz virspuse apcepusies zeltaina, bet mīkla ir sausa un kraukšķīga.

Pildījumu gatavošana

Kartupeļu pildījumam nepieciešamos kartupeļus kartupeļus nomizo un novāra sālsūdenī, ūdeni nolej, kartupeļus izberž caur sietu vai sarīvē, pielej uzvārītu pienu, pievieno sviestu un visu samaisa.

Burkānu pildījumam paredzētos burkānus novāra ar visu mizu, nomizo un izberž caur sietu vai sarīvē. Biezenim pieber sāli, cukuru, pievieno skābo krējumu, olas, miltus un visu samaisa.

Sklandraušus var cept tikai ar viena veida – kartupeļu un burkānu pildījumu.

Iemesls izvēlēties tieši šo recepti, bija minētā atsauce, ka recepte ir ņemta no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004

pirms cepšanas

Mani komentāri pēc eksperimenta beigām:

1. Recepte nav pietiekami skaidri aprakstīta, tai skaitā sastāvdaļu mērvienības liekas šaubīgas.

2. Es cenšos ēdienos nepārspīlēt nedz cukuru, nedz sāli, bet šoreiz cukura bija par maz un kūka sanāca – bezgaršīga – garšas kārpiņām nebija, kur aizķerties😦

3. Lai uzlabotu garšu, nākamreiz eksperimentu turpināšu, burkānu masai pievienojot vai nu banānus vai biezpienu vai ko līdzīgu – lai piešķirtu bagātīgāku garšu. protams, arī cukuru vairāk pielikšu😉 bet kartupeļu masa man joprojām tur neprasās, bet varbūt kādam arī tas ir risinājums😉

 

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s